What Makes the Roux Center Building So Special?

On October 11, 2018, Bowdoin College will dedicate its greenest and most advanced academic building to date. The Roux Center for the Environment brings together faculty and students from across the spectrum to tackle a range of environmental issues. The aim is to expand this field of study with a facility that fosters a new way of teaching, learning and scholarship, leveraging the interdisciplinary pedagogy already common among the academic departments using the center.

Dedication Events

October 11, 2018

12:30 p.m.—3:30 p.m.
Understanding Our Environmental Future: Science, Policy, and Art: An Academic Symposium to Celebrate the Opening of the Roux Center
Kresge Auditorium, Visual Arts Center
Open to members of the Bowdoin community. Click here for details

7:30 p.m.
Keynote Address: Our Oceans: Our Future
Philippe Cousteau, environmental advocate, filmmaker, and author
Pickard Theater, Memorial Hall
Open to Bowdoin students, faculty, staff and Friends of Bowdoin.
Tickets required, please register for a seat at:  http://bowdo.in/cousteau

October 12,, 2018

4:30 p.m.—6:00 p.m.
Open House, Roux Center for the Environment, Lantern
Click here for more details

Building on a $10-million lead gift from David and Barbara Roux P’14, Bowdoin is setting a precedent through the realization of innovative architectural design coupled with sophisticated, forward-thinking academic planning. The 29,167 square foot center, located at the corner of College Street and Harpswell Road, has been constructed to meet LEED Platinum standards—the highest level of certification issued by the US Green Building Council’s rating system. LEED stands for Leadership in Energy and Environmental Design and the program recognizes buildings for their sustainability, energy efficiency, and environmental impact.

The building is green from top to bottom, literally in the case of the top, where a 2,820-square-foot vegetative roof garden contributes to the center’s official environmental certification, both by absorbing stormwater runoff and by serving as another layer of insulation. Additionally, the roof terrace will be used as an outdoor teaching area. Also on the roof, rainwater is collected and filtered into a 1500-gallon storage tank in the basement. That water is then used to flush the toilets.

The center’s glass frontage led to some initial concern that birds might fly into the building. To prevent this, the architects—Cambridge Seven Associates—exceeded the design standards of the Cornell Ornithology Lab, a leading authority on the subject. The building’s wood facade is made from poplar harvested in Virginia. The wood is then thermally modified, giving it a dark tone, which over time turns a silvery grey, in the same way that naturally weathered cedar does.

The building is divided into two sections, known as bars. Faculty offices and research labs are located in the east bar, while all of the teaching spaces, classrooms, and labs are located in the west. Between the two bars, informal common space separates offices, labs, and classrooms with glass partitions that visually connect the internal space. At the front of the building is a glassed-in auditorium space called “The Lantern,” reflecting the fact that the Roux Center is designed to welcome all, to be a space not only for teaching and research but also for performances, community forums, social gatherings, and talks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thumb: